Domowa pizza smakuje najlepiej, a włoskie kobiety znają się na tym jak nikt inny. Do tej pory z wielką nostalgią wspominamy pizzę zrobioną przez mamę naszego najserdeczniejszego przyjaciela z południa Włoch. Istny obłęd!
Poniżej przepis na pizzę z książki „Prosto i Presto” Anny Lucci.
PRZEPIS NA PIZZĘ MARGHERITA
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
na ciasto:
pół kilo mąki krupczatki
40 g drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
dodatki do pizzy:
pół słoika przecieru pomidorowego (tzw. passata)
mozzarella
oregano
czosnek
sól
oliwa extra vergine
Drożdże rozdrobnić i wrzucić do miseczki, następnie rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą. Wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły (ok. 10 min.).
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, dolewać po trochu ciepłej wody).
Do ciasta dodać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść (ciasto nie może lepić się do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania).
Gdy będzie gładkie i miękkie, uformować je w kulę i umieścić w misce, zakrywając ściereczką. Ciasto pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przecier posolić, dodać oregano oraz czosnek, następnie rozsmarować na cieście, położyć mozzarellę i polać całość nitką oliwy.
Pizzę wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 220 stopni na 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz